Hétvégi programkínálat Pakson - összefoglaló
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. december 2.

- A Paksi Deák Ferenc Egyesület is a városért kíván dolgozni

- Összefoglaló, 2021. december 1.

- Összefoglaló, 2021. november 30.

- Kétszáz csomagot küldenek a gyermekotthonokba

- Összefoglaló, 2021. november 29.

- Süli János: hamis állítás, hogy a lakosságot eladósítjuk

- Összefoglaló, 2021. november 26.

- A zöldebb Paksért

- Összefoglaló, 2021. november 25.

- Összefoglaló, 2021. november 24.

- Összefoglaló, 2021. november 23.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Hétvégi programkínálat Pakson - összefoglaló

  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2021. július 16., péntek – Kávé, Bor és Pálinka Fesztivál a Sárgödörtéren pénteken, szombaton még Open Water Tournament Duna-átúszást megtarthatják, valamint Rost Andrea Kossuth- Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas magyar operaénekes a sztárvendég a másodízben szervezett Komolyzenei Koncerten, az Erzsébet Nagy Szálloda előtt.

 

Kávé, Bor és Pálinka Fesztivál a Sárgödörtéren pénteken. Egy év kihagyás után újra megrendezik a gasztró- és szórakoztató rendezvényt 2021. július 16-án. A koncertek mellett borász sétánnyal, pálinka házakkal, kávé terasszal, Jagermaister terasszal és idén megújult látványtechnikával várnak mindenkit a szervezők. A hat órai kapunyitás után warm up - DJ Justin kezd, este hét órától a SHYGYS, majd a KOZMIX SHOW lép színpadra, őket Kefir/V-Tech

követi. Az UFO együttes este tízkor áll a közönség elé, további fellépők Csordás Tibi/FIESTA, a  Josh&Betty (Desperado), a Groovehouse éjjel egy órakor Zoltán Erika előadása zárja a sort.

 

Szombaton Duna-átúszást tartanak, a Duna nem versenyszerű átúszására az idén azonban nem lesz lehetőség, mert a szervező Csengey Dénes Kulturális Központ a kedvezőtlen vízminőség miatt a rendezvényt lemondta.

 

Az Open Water Tournament egyelőre még nem hozott hasonló intézkedést. Amennyiben mégis megtartják, a szervezet második idei rendezvényének érdekessége, hogy a 7 és 15 kilométeres versenyt 4 kilométer/óra sebességű sodrásban rendezik majd meg. Az esemény facebook címe:

https://www.facebook.com/openwatertournament

Tájékoztatásuk szerint a vízre szállás a Paksi Víziszinpad stégéről történik, a 15km-es táv úszói 08:00 órakor, a 7 kilométeres táv úszói pedig 11 órakor rajtolnak.

Az első feladat a Duna átszelése lesz, az úszófolyosót a Duna bal, keleti partján alakítják ki. Itt kilométerenként, a jobb oldalról, bójákkal jelölnek. A hét kilométeres középtáv úszói az uszódi Duna parton érnek célba, melyet nagy sárga bóják jelölnek majd. A hosszútáv (15 km) úszóit a hajók és kísérő evezősök a bójasorhoz terelik, így azt követve érnek majd a nagy sárga bójákkal jelölt kalocsai Meszesi Szabadstrandra, ahol végül ők is megkongathatják a célharangot. A célban a beúszókat buszok várják. A komp segítségével jutnak a versenyközpontba. A végleges bójatérkép a helyszínen ismerhető meg.

A Dunai Vízirendészet és a Pest megyei kutató-mentő szolgálat a fentiek értelmében egy kilométerben határozta meg azt a szakaszt, amit felelősen biztosítani tudnak, ezért, aki több mint egy kilométerrel elmarad a mezőnytől, azt kiemelik. Ahogy a korábbi balatoni futamon, így itt is komoly biztonsági kíséretet kapnak az indulók: 14 hajó és 12 kajakos figyel. Azok a versenyzők, akik bizonytalanok 15 kilométeres távban, de már korábban neveztek, azoknak javasolják az átnevezést a hét kilométeres távra.

Az OWT célja, hogy összekösse a turizmust a nyílt vízi úszással és professzionális körülményeket biztosítson – nemcsak profiknak. A rövidebb távon 840, a hosszabb távon 120 főnek nyílik lehetősége az úszásra. 

 

A Komolyzenei Koncertet Rost Andrea fellépésével tartják. A rendezvény zónaterülete a Szent István tértől a Deák Házig tart, ahol a múlt századfordulót idéző korabeli ruhákban sétálnak majd az emberek, utcazenészek játszanak, reformkori divatbemutatót is tartanak. Az első négyszáz érkező paksi látogatót wellcome drinkkel fogadják, és kisebb ajándékot is kapnak. A részvétel ingyenes. A program 18:45-kor kezdődik, színes kavalkádot tartanak a Szent István téren: utcazenészek, korzózó hölgyek, urak, táncosok hangulatteremtő programja, régi fagylaltos tricikli kiállítása, reformkori divatbemutató várja a paksi lakosságot. Este nyolc órakor hangzik el a köszöntő, majd Boncsér Gergely és felesége, Bordás Barbara, Hábetler András műsora következik. 

Este kilenc órakor lép színpadra Rost Andrea, műsorában az opera irodalom gyöngyszemei, ária koncert szerepel. Az est folyamán láthatja majd a közönség a Tűzvirág Táncegyüttest, keringőt mutatnak be. Rost Andrea utolsó száma az Erzsébet Nagy Szálloda elnöki lakosztálya erkélyéről este tíz órakor várható.

(Képünk: az első komolyzenei koncert közönsége, az Erzsébet Nagy Szálloda előtt.)

 

A szervezők további tájékoztatása szerint a Szent István téren áthaladó közúti forgalmat lezárják, 2021. július 17-én, 17 órától, amikor a téret sétáló utcává alakítják át. A lezárás feloldása a rendezvény zárását követően, 22.30 óra körül várható. A biztonsági személyzet részlegesen lezárja a Kossuth Lajos utcai kereszteződéstől Szent István térre az Erzsébet Nagy Szálló felé a közlekedést, a Deák Ferenc utca a Szent István-tér kereszteződésénél az Erzsébet Nagy Szálló felé a közlekedést a Deák-ház sarkánál, a templomtól a hívek a Templom utca, Attila utca, Jámbor Pál utca felé távozhatnak személygépkocsival, 19 óráig. A Bajcsy Zsilinszky utca lezárása a Templom utcai kereszteződésnél lesz.

Az autóbuszjáratok módosított útvonalon közlekednek, amit a PKK honlapján részletesen ismertetnek:

https://paksbusz.hu/forgalomtereles-a-szent-istvan-ter-lezarasa-miatt/ +++