Városháza - önkormányzat
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. december 2.

- A Paksi Deák Ferenc Egyesület is a városért kíván dolgozni

- Összefoglaló, 2021. december 1.

- Összefoglaló, 2021. november 30.

- Kétszáz csomagot küldenek a gyermekotthonokba

- Összefoglaló, 2021. november 29.

- Süli János: hamis állítás, hogy a lakosságot eladósítjuk

- Összefoglaló, 2021. november 26.

- A zöldebb Paksért

- Összefoglaló, 2021. november 25.

- Összefoglaló, 2021. november 24.

- Összefoglaló, 2021. november 23.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Városháza - önkormányzat

  nyomtatási kép

Testületi döntések

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2021. szeptember 9., csütörtök – Több, mint tizenegy milliárd forintot kapott az elmúlt négy-öt évben Paks a magyar kormánytól, jórészt Süli János miniszternek, a térség országgyűlési képviselőjének közbenjárására. - A célzott támogatások jelentősen javítják a lakosság komfortérzetét, ilyenek voltak az Atomtér vagy a Szentháromság tér rekonstrukciója és az elvégzett útfelújítások – mondta Szabó Péter polgármester egy mai tájékoztatón.  

 

A pandémiás rendelkezések enyhítése után az első nyilvános, rendes ülését tartotta a Városházán a paksi önkormányzat, közel harminc napirendi pontról tárgyaltak, 2021. szeptember 8-án. Szabó Péter polgármester az újságírókat hivatalában tájékoztatta a részletekről, a döntések hátteréről, csütörtökön.

 

Ismertette: lakossági fórumot tartanak a helyi hulladék-kezelés ügyeiről, a Társulásnál a közeli jövőben új döntések várhatók. Ilyenek a telephely-, és más műszaki fejlesztések. Hozzátette, a szelektív hulladékgyűjtők teljes cseréjét tervezik és tárgyalásokat folytatnak a zöldhulladék-szállítási megállapodásokról.

 

A költségvetés időszakos teljesítése általában időarányos – mondta el Szabó Péter. A beruházások, felújítások is megfelelő ütemben haladnak – fogalmazott. A költségvetést harmadik alkalommal módosította a testület, miután paksi önkormányzat 25 milliós támogatást kapott Magyarország kormányától a koronavírus okozta kulturális veszteségek enyhítésére és ugyancsak a kormánytól, a felhalmozási céltartalékba közel negyven millió forint érkezett, ebből út- és járda és tömbbelső felújításokat hajtanak végre, így például a Táncsics Mihály utcában.

 

Több, mint tizenegy milliárd forintot kapott az elmúlt négy-öt évben Paks a magyar kormánytól, jórészt Süli János miniszternek, a térség országgyűlési képviselőjének közbenjárására. - A célzott támogatások jelentősen javítják a lakosság komfortérzetét, ilyenek voltak az Atomtér vagy a Szentháromság tér rekonstrukciója és az elvégzett útfelújítások. Készülnek az új városközpont tervei is – tette hozzá. Ebből két –és félmilliárd forint kapcsolható mindössze, közvetlenül a Paks II. beruházáshoz, ilyenek például a viziközmű társulás tervezési kiadásai. A közútfelújítások részben kapcsolódnak a beruházáshoz.

 

Egy munkásszálló építéséről is tárgyaltak. A munkásszállók építésére jövőre további állami pályázati kiírások várhatók, ezzel a lehetőséggel az önkormányzat is él majd, a tervezett szálló a DC Dunakom telephelyéhez közeli területen valósulhat meg. Első körben egy 150 férőhelyes, második körben egy 300 főt befogadó létesítményről van szó, ehhez módosítani kellett a helyi építés szabályzatot – húzta alá a polgármester.  

 

Személyi kérdésekben is döntöttek, a települési értéktár bizottság elnöki székébe választották a lemondott Takács Gyula utódául dr. Hanol Jánost, a polgármesteri hivatal csoportvezetőjét, helytörténészt. A városi könyvtár igazgató-helyettesi feladatairól Takács Gyula szintén lemondott, ezért új vezetőt, Szelpné Virág Ritát nevezték ki. A városépítő bizottságba Kovács István helyére Szél Benjámint választották külső tagként, aki a testület előtt letette a hivatali esküt.  Kovács István a Mezőföldvíz Kft. ügyvezetői feladatát látja el.

 

Arról is határoztak, hogy Etessy Gábor munkásságát, a Vak Bottyán Tehetséggondozó Közalapítványban és a Paksi Sportegyesület Elnökségében végzett tevékenysége elismeréseként Pro Urbe kitüntetésben részesítik, a kitüntetést egy későbbi időpontban, várhatóan nemzeti ünnepünkön, október 23-án adják át.

 

PAKS-PRESS 2021. szeptember 9., csütörtök 17:40. +++