Csengey hívja, várja a paksiakat
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. december 2.

- A Paksi Deák Ferenc Egyesület is a városért kíván dolgozni

- Összefoglaló, 2021. december 1.

- Összefoglaló, 2021. november 30.

- Kétszáz csomagot küldenek a gyermekotthonokba

- Összefoglaló, 2021. november 29.

- Süli János: hamis állítás, hogy a lakosságot eladósítjuk

- Összefoglaló, 2021. november 26.

- A zöldebb Paksért

- Összefoglaló, 2021. november 25.

- Összefoglaló, 2021. november 24.

- Összefoglaló, 2021. november 23.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Csengey hívja, várja a paksiakat

  nyomtatási kép

 

Az elfelejtett Csengey Dénes három napra életre kel Pakson

 

PAKS ­­– Lassan felnő egy új nemzedék a városban, a fiatalok napi programjukban is ott él: mennek a Csengeybe. Sokan közülük azonban nem tudják ki is volt Csengey Dénes, az íróról, politikusról elnevezett Kulturális Központ most erre a hiánypótlásra háromnapos retrospektív rendezvénysorozattal készül és emléktáblát is avat.

 

A Ház, a város társadalmi-kulturális életének centruma, több, mint kilenc éve viseli a nevet. Csengey Dénes Szekszárdon született 1953. január 24-én; író, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója, 1990-től országgyűlési képviselője volt. Fiatalon, 38 esztendős korában hunyt el Budapesten. Az egykori művelődési központot 2012. januárban keresztelték át ünnepélyes külsőségek között Csengey Dénes Kulturális Központtá, emlékező beszédet mondott dr. Kónya Imre, a Boross-kormány belügyminisztere.

 

Az eltelt évek kissé háttérbe szorították emlékét. Márkus Zalán a Ház vezetője és a programot szervező Lampert Marianna elmondták: 1991. április 8-án halt meg, a harmincéves évfordulóra történő megemlékezés a pandémia miatt nem volt lehetséges. A most megrendezésre váró program célja, hogy Csengey minden oldalát, emberi-politikusi-írói arcát megmutassák.   

 

Az életrajzi adatok között olvasható, hogy volt autószerelő, gépkocsirakodó, biztosítási ügynök, segédmunkás, képesítés nélküli tanító, üzemi népművelő. 1977–83-ban elvégezte a Debreceni Egyetem magyar–történelem szakát. 1978-tól publikált. 1983-tól szabadfoglalkozású író volt, a Fiatal Írók József Attila Körének titkára. 1987-ben a lakiteleki találkozó után kilencedmagával megalapította a Magyar Demokrata Fórumot. 1988–91 között a Hitel szerkesztőségének munkatársa, 1990-től a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője volt.

 

Ami a politikai szerepvállalását illeti, a népi ellenzék tagjaként részt vett az 1985-ös monori találkozón, majd az 1987-es lakiteleki találkozón. 1989. március 15-én a Magyar Televízió székháza előtt tartott beszédet a szabad sajtó mellett. Sokak számára ekkor körvonalazódott először a rendszerváltás programja. Erről is lesz előadás a háromnapos programban.

 

„…és mi most itt vagyunk” – Csengey közelről. Ezzel a címmel október 7-én, 8-án és 9-én a Kulturális Központba eljönnek a család, a pályatársak, szakértők és barátok, színművészek és kortárs zenészek. Lesz kiállítás, kerekasztal beszélgetés, színházi előadás, zene, filmvetítés és műhely-konferencia. Csengey márványtábla portréját a bejárati folyosó jobb oldalán helyezik el csütörtökön, Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere emlékezik, majd levetítik András Ferenc: „Az utolsó nyáron” című filmjét a Paksi Moziban.  Erről a ház vezetője azt mondta, neves szereplőkkel, izgalmas a szereposztás.

 

Márkus Zalán és Lampert Marianna több érdekes, a fiatalokat is megszólító előadásra is felhívja a figyelmet. Ilyen lesz például pénteken este hat órakor Cseh Tamás és Csengey Dénes: Mélyrepülés, Tóth András által játszott darab. Gondoltak az idősebb korosztályra is, szombaton szakmai napot tartanak: ez a „Tekintsünk a féltörténelmi időbe…” „találkozások” a politikussal. Fiával, Balázzsal beszélgetnek, Nehéz a lélegzetvétel… címmel. A programsorozat befejező részében Cseh Tamás és Csengey Dénes – több mint harminc éve fiókban maradt – dalait, Beck Zoltán és Szűcs Krisztián adja elő.

 

Az előadások az életút néhány apró részleteire is kitérnek, a szervezők szerint eljött az idő, hogy Csengey Dénes személye, emléke a helyére kerüljön az ország egyetlen olyan kulturális intézményében, amely a nevét viseli.

 

Képünk: Fiatalok, Csengey Dénesről, az íróról, politikusról elnevezett paksi Kulturális Központ lépcsőin, 2021. július 5-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++