Süli János: hamis állítás, hogy a lakosságot eladósítjuk

2021-11-29 17:11:45


(PAKS-PRESS) Budapest, 2021. november 29., hétfő – Az Országos Atomenergia Hivatal nem elutasította a Paks II. beruházás létesítési engedélyét, hanem hiánypótlást kért – mondta Süli János a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén, az interpellációkra adott válaszok órájában, hétfőn.

 

Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője interpellációjában a tájékoztatás hiányáról, a hatóság a beruházás létesítési engedélyének meg nem adásáról, a földrengés biztonságról, a Duna hűtés megfelelőségéről kérdezte a minisztert.

 

Süli János válaszában elmondta: a nukleáris hatóság 410 ezer oldalból 800 oldalanként talált egy észrevételt, jelenleg 51 kérdésre kell válaszokat adni, a kérdéseket áttekintették, tudunk válaszolni – fogalmazott. A miniszter hozzátette: titkok nincsenek, a lényeges kérdések, mint a hűtés műszaki megoldása, a földrengésállóság kérdései már 2017 óta tisztázottak.

 

Felidézte, hogy a brüsszeli bizottság három évig vizsgálódott a magyar projekt ügyében, a késedelemhez ez is hozzájárult, de megállapította, hogy megtérülő beruházásról van szó. - A beruházás finanszírozása biztosított – jegyezte meg. 

 

A továbbiakban a miniszter hangsúlyozta, hogy a beruházás 8,4 százalékos profitot biztosít. - A két blokk termeli meg a törlesztés fedezetét, tehát hamis az, az állítás, hogy a lakosságot eladósítjuk - tette hozzá.  Süli János megerősítette, hogy a 2029-30-as években léphetnek üzembe az új blokkok. 

(Képünk: előzetes földmunkák Pakson, a beruházás telephelye közelében.)


Keresztes L. Lóránt az interpellációra adott miniszteri választ nem fogadta el.

 

PAKS-PRESS 2021. november 29., 17:11. +++